Historie

Java Schoenservice

Al meer dan dertig jaar is Ron Lauwers bekend als schoenmaker. Ron begon met werken als schoenmaker bij Hakky in de Spuistraat en Panda passage. Na deze periode wou Ron, na veel te hebben geleerd, het gaan maken als schoenmaker. En hij begon als de jongste zelfstandige ondernemer van Zoetermeer een schoenmakerij.

© Java Schoenservice

 

Citaat Ron: ‘Wij werken nog steeds alleen op de ambachtelijke manier en hebben daarvoor diverse machines waar we alle schoenen, ook de mooiste designschoenen, als nieuw mee kunnen herstellen’. Na verloop van zo’n 20jaar was Ron het zat en verkocht de zaak.

 

© Java Schoenservice

 

Ron ging een tijd als schilder in Leiden aan het werk. Maar toch bleef de schoenmakerij aan hem trekken. De ambacht om schoenen te repareren en daardoor mensen we blij te zien was en is het mooiste van het vak. Zo gezegd en zo gedaan kwam Ron in aanraking met Aad Peeters in de Boogaard, Rijswijk. Ook heeft Ron veel geholpen in de winkel aan de Javastraat.

 

Foto afkomstig uit het bouwvergunningenarchief van Bouw- en Woningtoezicht. Met dank aan de Haagse beeldbank ©.

 

Javastraat 57 gelegen aan de zijstraat de Mallemolen. Hierboven een foto van het het pand aan de Javastraat uit jaar ca. 1930. Ron heeft van 1985 tot 1990 in de schoenmakerij van Aad Peters gewerkt en kent de buurt goed. In 1952 vestigde Peter’s vader zich als schoenmaker in de Javastraat. Vanaf 1963 nam Peters de zaak over en verhuisde medio jaren negentig naar het pand op de hoek van de Mallemolen.

 

© Java Schoenservice

 

De laatste jaren werden er alleen nog maar enkele reparaties uitgevoerd, accessoires waren er niet meer te koop. Na 48 jaar ging Peters op 1 april j.l. met pensioen. Dit was de kans voor Ron om de zaak over te nemen en weer als zelfstandige schoenmaker aan de slag te gaan. De jaren voorafgaand had Ron ook al wel een gedachte gehad om een schoenmakerij te openen.

 

© Java Schoenservice

 

Dit zou dat een zaak in de Fahrenhetstraat moeten zijn, goede buurt met veel potentie. Maar eerst werd de zaak aan de Javastraat op poten gezet en Java Schoenservice was geboren.

 

© Java Schoenservice

 

Nog maar net geopend en meteen al volop aan de slag. Schoenmaker Ron Lauwers heeft het druk en is daar reuze blij mee. Dat al heel wat mensen de winkel in de Javastraat hebben bezocht is te zien aan de hoeveelheid schoenen en laarzen die er al zijn gebracht en op een reparatie wachten. Dat er behoefte is aan een goede schoenmakerij in onze buurt; dat is zeker.

 

© Java Schoenservice

 

Er zijn nog maar zo weinig schoenmakerijen waar de schoenen en laarzen op de oude ambachtelijke manier worden gerepareerd. Voor het bijmaken van sleutels kan men ook bij Java Schoenservice terecht. ‘Ik heb nog niets aan publiciteit gedaan en men weet de winkel al te vinden’, zegt de opgetogen nieuwe eigenaar die samen met zijn zoon Gino de zaak, na een grondige verbouwing, onlangs is gestart.

 

© Java Schoenservice

 

Klaar wanneer u wilt
De winkel is in een snel tempo verbouwd en verrassend gezellig ingericht. Ons motto is: ‘klaar wanneer u wilt’, zegt Lauwers. ‘Wij willen dat mensen zich hier thuis voelen’. Dat is te zien aan de inrichting. Naast de machines die nodig zijn om de werkzaamheden te verrichten, is de winkel ingericht met een zitje compleet met koffiemachine.

 

© Java Schoenservice

 

‘Dat is voor de wachtende klant of gewoon als men trek in koffie heeft. Onze huiselijke sfeer die wij bewust hebben gekozen, past hier in de buurt’. En gelijk heeft hij, de winkel past bij de Mallemolen.

 

© Java Schoenservice

 

© Java Schoenservice

Hij toont daarbij een paar net verzoolde schoenen waarvan de zolen op de ouderwetse manier zijn doorgenaaid en die er inderdaad als nieuw uitzien. In de winkel is een groot assortiment te koop: schoencrèmes, poetsmiddelen, veters, ritsen en middelen om leren meubelen te onderhouden. Maar ook riemen en paraplu’s en sleutels.

 

© Java Schoenservice

 

De winkel is van maandag tot en met zaterdag geopend.