Spanners

Het gebruik van schoen- en laarzenspanners is eigenlijk een onderschat, maar wel degelijk een belangrijk onderdeel bij het onderhoudt van schoeisel.

In de praktijk zullen maar weinig mensen bij hun thuiskomst na een dag werken de tijd nemen om hun schoenen eerst te voorzien van spanners en dan weg te zetten. Schoenen uitschoppen en zelf neerploffen ligt meer voor de hand. Voor de betere lederen schoenen is het gebruik en het direct plaatsen van spanners echter belangrijk. Door de spanners in een door het dragen warme schoen te plaatsen, zal deze bij droging niet krom of optrekken.

Bij gebruik van houten schoenspanners zal het vocht uit de schoenen in de spanners trekken, daarom zijn de betere schoenspanners gemaakt uit cederhout. De spanning en de vorm van de spanner voorkomt bovendien dat ”vouwen” en kreukels in het leer trekken.

Het gebruik van laarzenspanners behoudt de vormgeving van de schacht van de laars, en is bovendien de manier om defecte ritsen te voorkomen. Ritsen in een laars gaan vaak kapot op het knikpunt in de schacht. Dit is de plek ,vaak net boven de enkel waar een laars na het uitrekken dubbelslaat.

Het windsel van de rits is hier niet tegen bestand en zal langzaam maar zeker losraken. Schoen- en laarzenspanners zijn vaak een eenmalige aanschaf, bezuinig daarom niet op deze door bijvoorbeeld plastic of universele uitvoeringen te kopen.